5 Mayıs 2011 Perşembe

Bin Ladin operasyonunda cevap bekleyen sorular

Usame Bin Ladin'in öldürülmesinin sıcaklığı geçtikçe kafalarda oluşan sorular da birer birer sorulmaya başlanıyor. Başına buyruk hareket etmeyi kendi hukuku haline getiren Amerika'nın, 11 Eylül öncesi ve sonrasında çokça başvurduğu kanunsuzluk Bin Ladin operasyonu ile tavan yaptı. Egemen bir ülkenin sınırları içerisinde, o ülkenin yöneticilerinin, istihbaratının haberi dahi olmadan askeri bir operasyona girişmesi en başta sorgulanması gereken bir konu. İstediği ülkede istediği gibi at koşturacağını sanan Amerika, Guantanamo'da zirve yapan hukuksuzluğuna Bin Ladin operasyonu ile bir yenisini daha eklemiş oldu. 

Olayın sıcaklığı ile bu konu çokça sorgulanmıyor ancak vakit kaybetmeden bunun hesabı sorulmalıdır. Amerika, yine en iyi bildiği işi yaptı ve uluslararası hukuku çiğnedi. En azından yakalanıp yargılanmsı, mahkemeye çıkarılması gereken bir kişi yargısız infaz edildi. Acaba Amerika, Bin Ladin'in konuşmasını neden tercih etmedi. Bin Ladin mahkemeye çıkarılmış olsaydı nelerden bahsedecekti. Tüm bunlar esrarını koruyan, ama cevap bulamayan sorular olarak kalacak. Öyle görünüyor ki; Bin Ladin'in ortadan kaldırılması en yakın hedef olarak Obama'nın seçim yatırımı olarak düşünülmüş. Manipülasyona açık olan Amerikan halkı şimdi baş düşmanlarının öldürülmesinin sarhoşluğunu yaşıyor. Bin Ladin'in ölümü, yeni başlangıçlara vesile olmalı; Amerika, hakka dönüştürdüğü tüm hukuksuzluklarının hesabını vermeli.   

1 yorum:

ADALET CANLI AKBAŞ dedi ki...

Amerika'nın dünya vatandaşlarını ahmak yerine koyan bu tavrına tepki geliştirmediğimiz sürece, onlar bu yayılmacı politikalarını daha kolay devam ettireceklerdir. Bu konuda yazılmış güzel bir kitabı tavsiye etmeden geçemeyeceğim:
AMERİKA DİYE BİR YER YOK - MURAT ZELAN
http://www.kitaphaber.net/amerika-diye-bir-yer-yok-murat-zelan/