1 Şubat 2011 Salı

Mısır'ın kulağı Türkiye'den gelecek seste


Radikal'e yazdığı ikinci mektupta Şalakani, bugün gerçekleşecek 'Bir Milyon Yürüyor' eylemini son uyarı olarak değerlendirdi. Şalakani Türkiye'den destek isteğini yineledi.

Bu size Mısır’dan gönderdiğim ikinci mektup. Dünden bu yana birkaç önemli değişiklik oldu. Ama değişmeyen bir şey var. Mübarek gitmek zorunda, ama hâlâ anlamadı. Bizim Tahrir Meydanı sizin Taksim Meydanı gibidir. Ona
 sahip olan ülkeye sahip olur. Biz bugün normalde dinleniyoruz. Çünkü yarın “Bir Milyon Yürüyor” eylemi var. Mübarek bunu da duymazsa bundan sonra duyacakları çok çirkin olacak. Umuyoruz ki siz bu mektubu okurken Mübarek gitmiş olacak.


Müslüman Kardeşler geldi 
Dün meydan hınca hınç doluydu. Müslüman Kardeşleri temsil ettiği bilinen Cemal Kutub’un meydana girmesiyle ortalık dalgalandı. Çevresinde en çok insan olan kişi oydu. Ama yanlış anlaşılmasın, “Tek güçlü Müslüman Kardeşler, onlardan başka kimse yok” demek yanlış olur. Şu anda hava şöyle: Herkes Mübarek’in gideceğinden emin. Yerine kim gelecek o konuşuluyor. 30 yıldır demokrasi olmayan bir ülkeden bahsediyoruz. Hatta 1952’den beri doğru dürüst siyaset konuşamıyoruz. Anti-demokratik iklimden hepimiz etkilendik. Liberal partilerde bile tolerans düşük. Müslüman Kardeşler öyle demokratik bir organizasyon değil. İçlerinde çok otoriterler. Değişmezler demiyorum. Ama baskı rejiminde hepimiz biraz acayipleşiyoruz. Bu nedenle hemen seçim olsun demek doğru değil. Zaten aklı başında kimse hemen seçim olsun demiyor. Bir duralım düşünelim. Konuşalım. Tartışalım. Normalleşelim.

Dün Tahrir’de kitleleri hareketlendiren bir kişi daha vardı. Ordu, ev hapsinden kendisini bırakır bırakmaz, önce CNN’e çıktı, sonra aramıza katıldı: Muhammed El Baradey. Uluslararası tecrübesi nedeniyle ve çok tanındığı için Baradey’in bu geçiş döneminde Mısır’ın başında olmasını isteyenler çoğunlukta. Ama Baradey uzun vadede merkezi bir rol oynayacak gibi değil. Öncelikle karizması yok. Halkın gözünde bir yabancı. Bir de o acayip gözlükleri yüzünden halk pek kendisine yakın hissetmiyor. Zenginler kaçarken, herkes Mısır’a dönüyor. Mübarek sonrası Mısır pastasından pay kapma yarışı var. 1999’da Nobel kimya ödülü kazanan Ahmet Zuveyl de yolda. Yarın burada olacak. Ayman Nur hareketin liderliğine soyunuyor. Ama mümkün değil. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa da bir şeyler yapmaya çalışıyor. Erdoğan “Ben daha Davos’a gelmem” dediğinde hiçbir şey yapmadığı için burada rezil olan Amr Musa’nın şansı sıfır.

Bundan sonra olacaklar 
Mübarek dün (önceki gün) meydanda F-16’ları üzerimize saldı. O sırada bir tankın önündeydik. Öfkeli bir genç grubu tanka saldırıyor, birileri de araya girmiş tankı koruyordu. Yani çok ironik bir durum. Halk tankı halktan korurken, üzerimizden jetler geçiyor. Ordu kesinlikle bize saldırmayacak. Polis de saldırmayacak. Bunu görüyoruz. F-16’lar üzerimizde uçarken kitleler ilginç bir slogan uydurdular: “Mübarek Çıldırdı! Mübarek Çıldırdı!”

Bu kadarını beklemiyorduk. Yarın ki (bugünkü) slogan da belli: “Mübarek Uyan, Kahvene Davran”. Belki çevirince garip gelebilir. Ondan açıklayayım. Bu aslında en yumuşak tabiriyle, “Gözünü aç artık ve çek git” demek oluyor.

Türkiye hâlâ sessiz 
Herkes gibi biz de kendimize hep dışardan bakarız. Gazeteleri izliyoruz. Arkadaşlarımız cepten arayıp anlatıyor. Batı dünyası ne yapacağını şaşırmış durumda. Bir lider de kalkıp Mısır halkının yanındayız demiyor. Hadi ABD, Britanya, Fransa vs. Onları anlıyoruz. Ama Türkiye? Mavi Marmara gemisini burada tanımayan yok. Sırf bu hareket bile inanılmaz bir meşruiyet katıyor Türklere. Birçokları için de Türkiye bir model. Hem laik hem AKP iktidarda. Ancak yanlış anlaşılmasın. Müslüman Kardeşler AKP değil. Farkı olabildiğince başka bir yazıda anlatırım. Türkiye’nin önemi şurada: Araplar suspus. Mısır, Mübarek nedeniyle dünyada hiçbir ağırlığı olmayan bir ülkeye dönüştü. Gözümüzün önünde Filistin yok ediliyor. Biz Gazze sınırına daha büyük bir duvar örüyoruz. Öbür taraftan Türkler Mavi Marmara’da can veriyor. Bu nedenle gözler Türkiye’de.

Bütün dünya susarken, Türkiye’nin biz Mısır halkının yanındayız demesi ve bunu söyleyen ilk ülke olması çok önemli. İnanın daha az insan ölür. Çünkü Mübarek bitti.

Hiç yorum yok: