15 Şubat 2011 Salı

Çakal Carlos'dan Mısır devrimi yorumu

1975'de İslamiyet'i seçmesinin ardından aldığı isim Salim Muhammed Nuri. Ama hepimiz onu Çakal Carlos olarak tanıyoruz.  Anne- babasının verdiği ismi de hatırlatırsak; İliç Ramirez Sançez. Hakkındaki bir çok suçtan dolayı Fransa'da Poissy Cezaevi'nde müebbet hapis cezasını çekiyor. 2003 yılında kaleme aldığı "Devrimci İslam" adlı kitabı çok ses getirdi, tartışıldı, konuşuldu. Dün Radikal'de kendisi ile yapılmış bir röportaj yayınlandı. O röportajda Mısır'da yaşanan gelişmeler de sorulmuş. Bakın Carlos, Mısır devrimi ile ilgili neler söylüyor;

"Gazze meselesi, sadece Filistinlileri ilgilendiren bir ‘iç mesele’ değildir. Tüm Mısırlıları, tüm Arapları, tüm Müslümanları ve dünyanın tüm vicdanlı insanlarını ilgilendiren bir hadisedir ki, yakın tarihte böylesi bir ihanetin benzeri görülmemiştir. Kısacası Mısır’da bundan sonra ne olacağını, Gazze’de bundan sonra ne olacağına bakarak daha net teşhis ve ifade edebiliriz. Şimdilik söyleyebileceğimiz, Gazze’ye yaklaşımı değişmediği müddetçe, Mısır’da her şeyin eski tas eski hamam olduğudur.  

Mısır'da rejim değişikliğinden bahsedebilmek için; Mısır Gazze ambargosunu kaldırmalı ve Gazze’nin Mısır kapısını yeniden açmalıdır. Sadece bu da değil. Hemen peşinden, Gazzeli her Filistinliye birer Mısır pasaportu verip onların tüm dünyada rahatça seyahat edebilmelerinin yolunu açmak. Bununla da kalmayıp Gazze’nin seçilmiş hükümet mensuplarına, yani Filistinli milletvekillerine Mısır diplomatik pasaportu vermek ve onların diplomatik koruma altında özgürce tüm dünyada dolaşabilmelerini sağlamak. İşte ancak bunlar yapılırsa Mısır’da rejim değişmiştir diyebiliriz, daha önce değil."

Çakal Carlos, bu konuşmasında çok önemli bir noktaya parmak basıyor aslında. Mısır'daki değişimin önemini kavramak için Filistin ve Gazze konularındaki değişimlere bakılması gerektiğini söylüyor. Bizce de Mısır devriminde Gazze önemli bir turnusol kağıdı görevi görüyor. Umarım Mısır, bu konuda ümmeti sevindirecek bir karara imza atar da üzerindeki İsrail yandaşlığından kurtulur.

1 yorum:

esra önal dedi ki...

Bir an önce Mısır ın Gazze sınır kapısını açması dileğiyle...