28 Ocak 2011 Cuma

Rachel Corrie İstanbul'daydı

Onu hepimiz asil duruşu ve suskun ama çok şey anlatan bakışları ile tanıdık. Sarışın Amerikalı bir kızdı o. Bizimle aynı yaştaydı. Bizimle aynı heyecanları, umutları, özlemleri taşıyordu. Ama bizden daha cesur çıktı. Biz nutuk atmaktan bile çekinirken, o sırt çantasını alıp Filistin'e gitti. Filistinli bir ailenin evinin yıkılmasını engellemek isterken de, 16 Mart 2003'de İsrail buldozeri tarafından kasten ezilerek öldürüldü. Önce megafonla buldozerin operatörünü uyarması, ardından yerde kanlar içinde, arkadaşlarının kucağında son nefesini verdiği anların fotoğrafları unutulacak gibi değil. İşte o delikanlı kızın hayatı "Benim Adım Rachel Corrie" adlı bir tiyatro oyunu oldu. 2006'da İngiltere'de sahnelenmeye başlanmış. Dün akşam da Muammer Karaca Tiyatrosu'nda galası vardı. Rachel'i, tiyatrocu Setenay Yener canlandırıyor. Ama ne canlandırma... Adeta oynamıyor da, Rachel'i yeniden yaşıyor, yaşatıyor. Galaya Rachel'in anne babası da gelmişti. Ayakta alkışlanan oyun sonrası sahneye çıkıp Setenay'a sarılmaları unutulmazdı, sanki, yıllardır görmedikleri kızlarına kavuşmuş gibi bastılar bağırlarına... Yani tek kelimeyle unutulmaz bir geceydi.

Sanırım oyun, İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin bir çok şehrinde sahne alacak. Bence kaçırmayın. Gidin, izleyin, gülümseyin, ağlayın, alkışlayın... Hem Rachel'i alkışlayın, hem de Setenay'ı.
içimizden bir delikanlı
sen çıktın güzel kız
utandırdın bizleri
ne güzel de yakışıyordu
boynuna doladığın Filistin şalı... 

*Oyunla ilgili daha deyatlı bilgi için: http://www.benimadimrachelcorrie.com/

1 yorum:

esra önal dedi ki...

12 martda da pendik yunus emre kültür merkezi nde sahne aldı oyun.sanki gerçekten rachel corrie sahnede kendini anlatıyordu 'benim adım rachel corie' diye bağırıyordu.
keşke herkesin kalbi de seninki gibi barış için çarpabilse! cennete girebilen istisnalardan biri olursun inşaallah.