8 Ağustos 2011 Pazartesi

“Ağzınızın Tadını Bozmaya Geldik”

Afrika'da insanlar ölüyor. Açlıktan, susuzluktan birer birer ölüyor. Gözlerimizin içine baka baka, insanlığımızı sorgulaya sorgulaya ölüyor. Daha anne kucağından dünyaya inmemiş çocuklar bir lokma yiyemeden kuş olup gökyüzüne uçuyor. Afrika'da insanlar değil, insanlık can çekişiyor. Ve birileri hala dünya umurunda olmadan lüks otellerin şatafatlı salonlarında, fasıl eşliğinde kuş sütü eksik iftarlar yapıyor, Allah'a şükredek(!) oruçlarını açıyor. İnsan olmanın daha da önemlisi Müslüman olmanın gereğidir aç bir kardeşimizin olması durumunda onun çektiği ızdıraba ortak olmak. Bu bilince sahip olmayan bir Müslüman'ı ise uyarmak, onun ağzının tadını bozmak, kuma gömülmüş kafasını çıkarmasını sağlamak her Müslüman'ın üzerine yükümlülüktür. İşte bu yükümlülüğün farkında olan bir avuç insan, Cumartesi günü İstanbul'daki lüks bir otelin önünde alternatif bir iftar programı düzenledi. Emek ve Adalet Platformu’nun düzenlediği “Lüks Otel İftarlarını Protesto” buluşması anlamlı bir İftar ile orucunu açtı. Yazar İhsan Eliaçık, Murat Menteş, Hidayet Şefkatli Tuksal, Emine Uçak Erdoğan ve tiyatrocu Ulvi Alacakaptan'ın da katıldığı iftarda mütevazi bir sofra kuruldu ve sokak çocuklarından Afrikalı göçmenlere kadar kim varsa hep birlikte oruç açıldı iftar yapıldı. 

İftar sonrası konuşan İhsan Eliaçık, dünya üzerindeki açlık ve yoksulluğa dikkat çekti; "Somali’de 5 yaşından küçük 29 bin çocuk son 3 ay içerisinde açlıktan öldü. Yeryüzünde 1 milyar 2 yüz milyon aç insan var. Açlık ve yoksulluk Kur’an’ı Kerim’in en temel meselesidir. Yanında asgari ücretle işçi çalıştıranlar kıldıkları namazı gözden geçirmelidirler. Bir ay boyunca herhangi bir açın yüzüne bakmadan lüks otellerde iftar açanlar tuttukları orucu gözden geçirmelidirler. Kur’an’a göre, sultanlar Allah’ın yeryüzünde gölgesi değil; yoksullar ve açlar yeryüzünde Allah’ın yüzüdürler."
Hep birlikte iftar yapılmasının yanı sıra, otel önüne anlamlı sözlerin yazıldığı dövizler de bırakıldı: “Orucunu Kapitalizmle Bozma” “İsraf Değil İnsaf”, “İftar Menü: 316 TL, Asgari Ücret: 658 TL”, “1 Milyar İnsan Hangi Suçundan Dolayı Aç”, “İnsanlığa Açız”, “Ramazan Festival Değildir- İftar Zengin Eğlencesi Değildir”, “İstanbul İçin Utanç Vakti”, “Ağzınızın Tadını Bozmaya Geldik” 

Ben bu protestoyu önemsiyorum. Ben bu duyarlılığa şapka çıkarıyorum. Ben bu güzelliği alkışlıyorum. Kimseye sataşmadan, saldırmadan, bozgunculuk çıkarmadan adam gibi bir protesto böyle olur işte.  

Hiç yorum yok: